www.dbcschaak.nl   ~   Vormgeving: Henk Kuyer, interim redacteur: Joop Faber   ~   Bijgewerkt: 31 augustus 2023.
DBC Bekercompetitie 2013-2014
diagram diagram
De Beker Winnaar 2012-13: Ron Smit

Informatie
De beker competitie wordt dit seizoen gespeeld in de vorm van een knock-out toernooi dat begint met een schema van 13 spelers. Per ronde worden 2 rapid partijen gespeeld met wisselende kleuren en 50 min. bedenktijd per persoon. De winnaar plaatst zich voor de volgende ronde.

Bij een 1-1 eindstand wordt er geloot. Alleen in de finale wordt er na een 1-1 gelijk spel een verlenging gespeeld van twee 5 minuten vluggertjes. Is de stand hierna nog steeds gelijk dan volgt er een beslissend vluggertje. De winnaar van de finale is de nieuwe bekerkampioen van DBC!

De bekerrondes zullen in de agenda worden opgenomen. Wie die dag niet kan spelen krijgt twee weken om de wedstrijd in te halen. Dit moet je dan zelf regelen met je tegenstander. Lukt dit niet dan gaat de speler door die er oorspronkelijk wel was. De uitslag van de bekerpartijen tellen niet mee voor de keizerstand, maar men krijgt wel 2/3 eigen waarde omdat er op een beker avond nu eenmaal niet intern gespeeld kan worden. Dit geldt niet voor de eerste bekerronde, waarop geen interne competitie ronde is gepland.

Onno Kooy - bye 1˝-˝Onno Kooy

Zie ook het verslag van Onno Kooy door hier te klikken.

Voor het vervolg zie het verslag van Onno Kooy over de tweede ronde door hier te klikken.

De finale tussen Onno Kooy en Ron Smit is gewonnen door Onno.
Partij UitslagNaar finale
Ron Smit - Boudewijn van Maanen 2-0Ron Smit
Onno Kooy - Henk Kuyer ˝-1˝Onno Kooy

De halve finale werd minder boeiend dan je op papier mocht verwachten. Alle vier de spelers zijn gepokt en gemazeld in het vechtschaak als het er op aankomt.
Maar Ron, die zijn derde halve finale speelde in deze 6e editie van de bekercompetitie, wist in beide partijen tegen Boudewijn met zijn zo overbekende en nauwelijks te bestrijden speelwijze groot voordeel te behalen. Hoewel Boudewijn op creatieve wijze nog van alles probeerde om uit de houdgreep te komen, wist Ron beide partijen overtuigend te winnen. Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Bekercompetitie wist een speler voor de tweede keer op rij de finale te halen!
De tweede halve finale was op voorhand waarschijnlijk nog boeiender, want ook vorig jaar kwamen Henk en Onno in de halve finale tegenover elkaar te zitten. Vorig jaar dachten ze allebei de loting te winnen en schoven twee bloedeloze remises. Van de laatste honderd onderlinge ontmoetingen zijn overigens sowieso maar twee beslissingen in de archieven terug te vinden. Ook dit jaar werd er rustig geschoven totdat bij Henk in licht betere stand het licht uitging. Bij een alles of niets doorbraak door het centrum bleef een stuk hangen en stond het 1 – 0 voor Onno. In de tweede partij kwam Onno langzaam iets beter te staan. Dat was het moment waarop Henk besloot wat granaten in de stelling te gooien. Het resultaat was echter desastreus, want Henk blies een aantal van zijn eigen stukken van het bord. Zo werd Onno vroeg in de avond de derde speler van DBC die voor de tweede keer een finale gaat spelen.
De winnaar van vorig jaar Ron Smit tegen de winnaar van 2008-2009 Onno Kooy spelen de finale! Het wordt een ‘coin flip’, want de heren hebben de afgelopen 40 jaar wel laten zien dat ze net zo makkelijk van elkaar kunnen winnen als verliezen.

Finale
Partij UitslagBeker Winnaar
Ron Smit - Onno Kooy ˝ – 1˝Onno Kooy

De eerste partij was een waardig en uitermate boeiend bekerduel. Al na enkele zetten bleek dat zowel Ron als Onno met alle risico’s en va-banque spel de eerste partij probeerde te winnen. Onno kwam langzaam iets beter te staan en dacht na pionwinst de buit wel binnen te hebben, maar Ron wist in de ontstane open stelling een uiterst gevaarlijke mat dreiging te creëren. Onno wist de problemen maar nauwelijks op te lossen en kwam duidelijk verloren te staan. Na wat onnauwkeurigheden van Ron en het missen van de directe winst, kwam wit onder de druk uit en ontstond onderstaande stelling.
diagram
Stelling na 26. Ld3 in de eerste partij Onno - Ron

En hier vergooide Ron een grote kans om de finale te winnen, want Caďssa sloot even zijn oogjes en Ron speelde 30. … Te8?? En Onno won een stuk en de partij. In de tweede partij moest Ron er alles aan doen om te winnen. Hij gaf een pion in de opening om actief spel te krijgen, maar Onno timmerde de boel dicht en er was geen doorkomen meer aan. Toen ook de tijd begon te slinken moest Ron in remise berusten en won Onno voor de tweede keer de Bekercompetitie en het bijbehorende prachtige schaaltje!!